Tradycyjne źródła finansowania działalności
Struktura kapitału stanowi stosunek kapitału obcego do kapitału własnego (debt/equity ratio) i jest jednym z podstawowych zagadnień gospodarki finansowej przedsiębiorstwa oraz finansowania działalności; optymalna struktura kapitału zależy od formy organizacyjno-prawnej przedsiębiorstwa, jego sytuacji finansowej, rentowności firmy, możliwości wykorzystania dźwigni finansowej, ryzyka działalności oraz ogólnej sytuacji gospodarczej kraju; przedsiębiorstwa o niższym poziomie ryzyka działalności i wyższym udziale składników trwałych majątku mogą pożyczać większe środki finansowe.
Kredyt stanowi podstawowy instrument finansowania inwestycji lub utrzymania płynności finansowej; w zależności od przeznaczenia kredytu rozróżnia się: kredyty inwestycyjne na zakup składników majątku tj. infrastruktury technicznej, wyposażenia, obiektów przemysłowych lub przejęcia firm, kredyty obrotowe na sfinansowanie bieżącej działalności tj. na zakup towarów, materiałów lub usług oraz na regulowanie zobowiązań oraz kredyt w rachunku bieżącym lub linia kredytowa mające charakter limitu debetowego, w ramach którego środki są uruchamiane w zależności od potrzeb w okresie obowiązywania umowy.
Ryzyko kredytowe ocenia się jako zdolność przedsiębiorstwa do terminowej obsługi zobowiązań; do oceny możliwości finansowych spłaty zobowiązań przez przedsiębiorstwo stosuje się następujące wskaźniki: pokrycie obsługi długu, pokrycie zobowiązań odsetkowych oraz pokrycie obsługi długu z przepływów pieniężnych.
Kapitał własny to udział własny inwestorów w firmie obejmujący wartość środków gospodarczych, wniesionych do firmy przez założycieli, udziałowców lub akcjonariuszy (wkłady finansowe lub rzeczowe) oraz środków wypracowanych przez przedsiębiorstwo w trakcie działalności (osiągniętego zysku); przedsiębiorstwo ma prawo dysponowania wniesionym kapitałem własnym dla realizacji celów działalności; właścicielom przysługuje prawo do uczestniczenia w podziale zysku oraz zwrotu kapitału w razie likwidacji przedsiębiorstwa.